Sivutoiminen yrittäjä ja YEL-vakuutus

Voit toimia yrittäjänä, vaikka olisit samaan aikaan palkkatyössä tai opiskelija. Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus on pakollinen vakuutus myös sivutoimiselle ja osa-aikaiselle yrittäjälle, kun yritystoiminta täyttää YEL-vakuuttamisen ehdot.

Tarvitseeko sivutoiminen yrittäjä YEL-vakuutuksen?

Vaikka työskentelisit yrityksessäsi vain sivutoimisesti tai kausiluonteisesti (mahdollisesti muiden töiden ohella), tulee sinun ottaa YEL-vakuutus, mikäli:

  • Olet 18-67 -vuotias
  • Toimit yrittäjänä yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta
  • YEL-työtulosi on vähintään 9 208,43 euroa vuonna 2025
  • Asut Suomessa

Osta YEL-vakuutus

YEL-vakuutuksen hyödyt sivutoimiselle yrittäjälle

Kerrytät itsellesi eläkettä

YEL-vakuutus kerryttää eläkettäsi, vaikka kerryttäisit samaan aikaan eläkettäsi myös palkkatöistä TyEL-maksujen kautta. Eläkettä kertyy silloin sekä YEL-työtulon että töistä saamasi palkan perusteella.

Parannat sosiaaliturvasi tasoa

YEL-vakutuus lisää sosiaaliturvaasi siinäkin tapauksessa, että sinulla olisi työnantajasi kautta TyEL vakuutus. YEL-työtulo vaikuttaa muun muassa Kelasta saamasi päivärahan määrään (esimerkiksi sairauspäiväraha, työttömyysetuus ja vanhempainpäiväraha) yhdessä palkkatulojen kanssa.

Turvaat itsesi työttömyyden varalle

Kun olet YEL-vakuutettu ja yrittäjäkassan jäsen, voit saada ansiosidonnaista päivärahaa.

Milloin sivutoimisen yrittäjän pitää ottaa YEL-vakuutus?

Katso alta tarkemmat kuvaukset YEL-vakuutuksen ehdoista:

Olet iältäsi 18–67-vuotias. Vakuuttamisvelvollisuus alkaa 18 vuoden iän täyttämistä seuraavan kalenterikuukauden alusta. YEL-vakuuttamisen yläikäraja nousee portaittain. Vakuuttamisvelvollisuus päättyy viimeistään sen kalenterikuukauden lopussa, jolloin:

  • Vuonna 1957 tai sitä ennen syntynyt yrittäjä täyttää 68 vuotta 
  • Vuosina 1958–1961 syntynyt yrittäjä täyttää 69 vuotta 
  • Vuonna 1962 tai sen jälkeen syntynyt yrittäjä täyttää 70 vuotta

Jos yrittäjätoimintasi kestää yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta, ota YEL-vakuutus. Jos ajanjakso jää lyhyemmäksi, et tarvitse YEL-vakuutusta.

Myös kausiluonteinen, alle 4 kuukautta kestävä yrittäjätoiminta tulee vakuuttaa, jos muut ehdot täyttyvät. Toiminnassasi voi siis olla useiden kuukausien taukoja, mutta yrittäjyytesi katsotaan jatkuvan säännöllisesti vuodesta toiseen. Edellä mainittu tilanne voisi toteutua esimerkiksi kesäisin kioskia pitävällä yrittäjällä.

YEL-työtulosi tulee vastata työpanoksesi arvoa yhden vuoden aikana. Vuodella ei tässä yhteydessä tarkoiteta kalenterivuotta vaan 12 kuukauden ajanjaksoa. Lähes aina, jos olet kokopäiväinen yrittäjä, sinun tulee ottaa YEL-vakuutus. Esimerkiksi liian pieni palkka ei ole peruste YEL-vakuutuksen ottamatta jättämiselle. 

Tarvitset YEL-vakuutuksen myös sivutoimisena yrittäjänä, jos YEL-työtulon alaraja ylittyy ja täytät YEL-vakuuttamisen muut ehdot. On siis mahdollista, että työskentelet palkkatöissä ja sivutoimisesti yrittäjänä samanaikaisesti. Tässä tilanteessa työnantajasi vakuuttaa sinut työntekijän eläkevakuutuksella (TyEL) palkkatyön osalta ja sen lisäksi vakuutat itsesi yrittäjänä yrittäjän eläkevakuutuksella (YEL). 

Se, että omistat yrityksesi, ei velvoita sinua ottamaan YEL-vakuutusta, vaan sinun täytyy lisäksi työskennellä yrityksessäsi. 

Yritysmuodon vaikutus YEL-vakuutukseen

Yritysmuotosi ja yrityksen omistusosuudet vaikuttavat siihen, pitääkö sinulla olla YEL-vakuutus. Sinun pitää ottaa YEL-vakuutus, kun olet 

  • yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjä tai tälle työskentelevä perheenjäsen, jolle ei makseta palkkaa 
  • avoimen yhtiön yhtiömies 
  • kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies 
  • osakeyhtiössä johtavassa asemassa työskentelevä osakas, joka omistaa yksin yli 30 prosenttia tai joka yhdessä perheenjäsentensä kanssa omistaa yli 50 prosenttia osakkeista tai äänimäärästä 
  • osuuskunnan jäsen, jolla on nimenkirjoitusoikeus yksin ja omistusoikeutesi on yli 30 prosenttia tai yhdessä perheenjäsenen kanssa yli 50 prosenttia.
    • määräysvalta voi olla myös välillinen välittäjäyhtiön kautta. Silloin sovelletaan erilaisia ​​määräysvaltaa koskevia vaatimuksia.

Tarvitsenko YEL-vakuutusta jos olen freelancer?
Olet YEL-näkökulmasta yrittäjä, jos työskentelet freelancerina ilman työ- tai virkasuhdetta. Silloin vastaat eläketurvastasi itse, kuten muutkin yrittäjät. Jos taas freelancerina tekemäsi työ täyttää työsuhteen tunnusmerkit eli olet tehnyt työsopimuksen, saat työstäsi korvausta ja työnantajasi valvoo ja johtaa työtäsi, olet työntekijä. Myös freelancerina voit tehdä samanaikaisesti työtä sekä yrittäjänä että työntekijänä.

Lähtökohtaisesti sinun tulee asua ja työskennellä Suomessa. Voit tarvita YEL-vakuutuksen myös, jos työskentelet Suomessa ja asut EU-maassa.

Lue lisää yrittäjyydestä ulkomailla >

 

 

Voit olla samanaikaisesti sekä YEL- että TyEL-vakuutettu 

Sivutoimisena yrittäjänä harjoitat yritystoimintaa, mutta saat pääasiallisen toimeentulosi esimerkiksi työntekijänä toisen työnantajan palveluksessa. On siis mahdollista, että työskentelet palkkatöissä ja sivutoimisesti yrittäjänä samanaikaisesti. Tässä tilanteessa työnantajasi vakuuttaa sinut työntekijän eläkevakuutuksella (TyEL) palkkatyön osalta ja sen lisäksi vakuutat itsesi yrittäjänä yrittäjän eläkevakuutuksella (YEL).

Kun yritystoiminta on osa-aikaista palkkatöiden ohella

Jos olet palkkatöissä, vakuuttaa työnantajasi sinut työntekijän eläkevakuutuksella (TyEL) palkkatyön osalta. Jos teet sen lisäksi osa-aikaisesti töitä myös yrittäjänä, vakuutat itsesi yrittäjän eläkevakuutuksella (YEL), jos YEL-vakuuttamisen ehdot täyttyvät.

Esimerkki: Salla on innokas valokuvauksen harrastaja. Hän kuvaa perhepotretteja viikonloppuisin ja työskentelee samalla päätoimisesti lähikaupassa. Valokuvauksen asiakaskunta kasvaa, ja harrastus työllistää Sallaa yhä enemmän. Salla perustaa toiminimen. Hän arvioi, että hänen työpanoksensa arvo ylittää YEL-alarajan (9 208,43 € vuonna 2025) ja ottaa siksi YEL-vakuutuksen. Salla jatkaa päätoimista työskentelyään lähikaupassa ja valokuvaa perhepotretteja sivutoimisena yrittäjänä YEL-vakuutuksen alaisena. 

Kun yritystoiminta on kausiluonteista

Vaikka yritystoimintasi on kausiluonteista ja kestää alle 4 kuukautta, voit tarvita YEL-vakuutuksen, jos yritystoiminta toistuu vuosittain. 

Tällöin YEL-vakuutus tulee pitää voimassa koko yritystoiminnan ajan. Voit kuitenkin ajoittaa vakuutusmaksut niin, että maksuajankohdat sopivat mahdollisimman hyvin sinun yritystoimintasi aikatauluun.

Esimerkki: Tuomas on palkkatöissä ja pitää töiden ohessa avoinna kioskia kesäkuusta elokuuhun. Kioskitoiminta jatkuu useana vuotena. Tuomas laskee, että YEL-työtulo on hieman yli 10000 € vuodessa, joten hänen pitää ottaa YEL-vakuutus. Tuomas valitsee maksavansa YEL-maksun kerran vuodessa, heinäkuussa, koska silloin kioski tuottaa eniten ja hän pystyy helpoiten maksamaan maksun.  

Näin saat YEL-vakuutuksen

1. Tarkista tarvitsetko YEL-vakuutuksen

Jos yritystoimintasi täyttää yllä olevat 5 kohtaa, tarvitset YEL-vakuutuksen

2. Osta YEL-vakuutus verkosta

Ilmarisen verkkokaupasta hankit YEL-vakuutuksen vaivattomasti ja helposti.

3. Nauti YEL-vakuutuksen tuomasta turvasta

YEL-vakuutus parantaa sosiaaliturvasi tasoa ja voit saada tarvittaessa esimerkiksi Kelan päivärahaa, jos sairastut. Verkkopalvelussamme hoidat YEL-asiasi helposti 24/7. Autamme sinua mielellämme myös puhelimitse tai sähköpostilla.

Aloittavalle yrittäjälle 22% alennus

Meiltä saat 22 % alennusta YEL-maksuistasi, jos olet toiminut yrittäjänä alle 4 vuotta, kuitenkin enintään kahteen yrittäjäjaksoon. Saat alennuksen automaattisesti, kun ostat vakuutuksen verkossa.

Tarvitsetko lisätietoa?

  1. Voit vähentää YEL-maksut omassa tai puolisosi henkilökohtaisessa verotuksessa, tai yrityksen verotuksessa. Kun vähennät YEL-maksut verotuksessa, tosiasiallista maksettavaa jää vähemmän.

    Lue lisää

  2. Sekä YEL-työtulo että saamasi palkkatulo vaikuttavat Kelalta saamiisi etuuksiin, kuten vanhempainpäivärahaan ja sairauspäivärahaan. Löydät lisätietoja Kelan sivulta

  3. Jos työnantajasi TyEL-vakuutus on eri työeläkeyhtiöstä, kuin missä oma YEL-vakuutuksesi on, pystyt tarkistamaan eläkekertymän siitä eläkeyhtiöstä, johon on kertynyt suuremmat ansiot. 

    Esimerkki: Mari on ollut pitkään palkkatöissä ja viimeiset 10 vuotta hän on toiminut myös sivutoimisena yrittäjänä. Mari itse on ottanut YEL-vakuutuksen Ilmariselta ja Marin työnantaja on ottanut TyEL-vakuutuksen toisesta eläkevakuutusyhtiöstä. Mari pystyy tarkistamaan eläkekarttuman siitä eläkevakuutusyhtiöstä, johon on kertynyt suuremmat ansiot. Koska Mari on sivutoiminen yrittäjä, hän näkee eläkekarttuman toisen eläkevakuutusyhtiön verkkopalvelusta ja pystyy sitä kautta hallinnoimaan eläkeasioitaan. 

  4. Voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen kahdessa tilanteessa:

    1. yrittäjätoimintasi on niin pienimuotoista, että YEL-työtulosi ei ylitä YEL-alarajaa
    2. olet työeläkelakien mukaisella vanhuuseläkkeellä
  5. Vaikka lopettaisit palkan nostamisen yrityksestäsi tai nostaisit vähemmän palkkaa kuin aiemmin, se ei ole syy lopettaa vakuutusta, jos jatkat edelleen yrittäjätyötäsi siinä laajuudessa, että YEL minimiraja ylittyy. Jos työpanoksesi muuttuu useiden kuukausien ajan, voit vakuutuksen päättämisen sijaan hakea muutosta työtuloosi.

OSZAR »