
Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui, mutta näkymä on edelleen heikko
Työntekijämäärä väheni huhtikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -1,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat sosiaali- ja terveyspalvelut, majoitus- ja ravitsemisala sekä rakentaminen. Myös maantieteellisesti tarkasteltuna työntekijämäärät laskivat joka alueella.
Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa. Suhdanneindeksiin mukaan laskettavat 10 toimialaa kattavat valtaosan yksityisestä sektorista.
Ilmarisen suhdanneindeksin vuoden ja yhdeksän kuukautta kestänyt negatiivinen kehitys jatkui edelleen ollen huhtikuussa -1,8 prosenttia (maaliskuu -2,2 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Kaikki seuraamamme toimialat laskivat. Suurimmassa laskussa olivat sosiaali- ja terveyspalvelut (-4,5 %), majoitus- ja ravitsemisala (-4,5 %) sekä rakentaminen (-3,6 %).
– Valitettavasti työntekijämäärän vähentyminen jatkui edelleen, vaikka lasku hidastui hieman edellisestä kuukaudesta. Paljon työllistävän teollisuuden työntekijämäärä laski huhtikuussa vain 0,5 prosenttia. Henkilöstövuokrauksen osalta luku (-2,5 %) on tässä kuussa jopa 4,6 prosenttia parempi kuin viime kuussa (-7,1). Vaikka oltiin vielä pakkasen puolella, kertoo alan tilanteen parantuminen siitä, että henkilöstövuokraus auttaa yrityksiä sopeutumaan epävarmaan talousnäkymään joustavasti, arvioi Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.
Suomen talous on hitaasti toipumassa taantumasta.
– Inflaatio on laskenut kohti keskuspankkien tavoitetasoja, mutta talouskasvu on edelleen laimeaa. Työmarkkinoiden heikkous ja tiettyjen alojen, kuten rakennusalan, pitkittyneet haasteet hidastavat elpymistä.
– On myös mielenkiintoista nähdä, miten eri alojen kesätyöntekijöiden palkkaus tänä vuonna vaikuttaa indeksiimme. Erityisesti korkeakoulutettujen työllisyyden lasku heijastuu myös kesätyötilanteeseen, Vatanen arvioi.
Työntekijämäärät laskivat eri puolilla Suomea
Työntekijämäärän kehitys oli huhtikuussa maantieteellisesti tarkasteltuna negatiivista kaikilla alueilla. Eniten laskua tuli Itä-Suomessa (-2,5 %) ja vähiten Länsi-Suomessa (-0,3 %).
– Vaikka indeksimme oli laskussa kaikilla alueilla, Länsi-Suomessa näkyi myönteisiä merkkejä, kun työntekijämäärät kasvoivat usealla toimialalla. Henkilöstövuokrauksessa työntekijämäärä nousi lähes kuusi prosenttia ja teollisuudessa nousua oli prosentin verran, Jouni Vatanen kommentoi.
- Etelä-Suomi (-1,8 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa. Suurimmassa laskussa olivat henkilöstövuokraus (-6,3 %), majoitus- ja ravitsemusala (-5,8 %) ja sosiaali- ja terveyspalvelut (-4,7 %). Vähäisintä lasku oli viestintä- ja tietotekniikassa (-0,2 %) sekä kaupassa (-1,0 %).
- Länsi-Suomi (-0,3 %): Kasvua oli eniten henkilöstövuokrauksessa (+5,9 %), hallinto- ja tukipalveluissa (+1,9 %), asiantuntijapalveluissa (+1,8 %) ja teollisuudessa (+0,9 %). Suurimmassa laskussa olivat rakentaminen (-3,6 %) ja sosiaali- ja terveyspalvelut (-3,3 %).
- Itä-Suomi (-2,5 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa. Lasku oli suurinta rakentamisessa (-8,4 %), sosiaali- ja terveyspalveluissa (-6,8 %) ja majoitus- ja ravitsemusalalla (-5,0 %). Pienintä lasku oli teollisuudessa (-1,3 %) sekä viestintä- ja tietotekniikassa (-1,7 %).
- Pohjois-Suomi (-1,5 %): Seuratuista toimialoista suurimmassa kasvussa olivat henkilöstövuokraus (+28,4 %), hallinto- ja tukipalvelut (+15,9 %) ja kuljetus (+2,7 %). Suurimmassa laskussa olivat viestintä- ja tietotekniikka (-18,1 %) ja rakentaminen (-4,8 %). Pienintä lasku oli majoitus- ja ravitsemusalalla (-2,1 %) sekä kaupassa (-2,5 %).
Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.
Tutustu tarkemmin
Lisätietoja
- Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, [email protected]
- Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, p. 050 587 8464, [email protected]
Ajankohtaista

Ilmarisen toimitusjohtaja vaihtuu
Työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen on ilmoittanut jättävänsä yhtiön ja siirtyvänsä uusiin tehtäviin yhtiön ulkopuolelle. Uuden toimitusjohtajan haku käynnistyy heti.

Ilmarisen vakuutuspalvelu on suljettu perjantaina 16.5.
Ilmarisen työnantaja- ja yrittäjäasiakkaiden asiakaspalvelu on suljettu perjantaina 16.5.2025. Henkilöasiakkaiden palvelu on käytössä normaalisti.

Ilmarisen alkuvuosi: Sijoitustuotto oli 0,2 prosenttia, vakavaraisuus on vahva ja kustannustehokkuus parani
Ilmarisen sijoitustuotto oli 0,2 prosenttia, sijoitusvarat 63,1 miljardia euroa ja vakavaraisuuspääoma 13,7 miljardia euroa. Vahva vakavaraisuus mahdollistaa eläkevarojen pitkäjänteisen sijoittamisen kauppasodan varjostamassa, epävakaassa markkinatilanteessa.